Takaisin

Hiilihanko

Tehtävä

Tehtävänäsi on suunnitella ja valmistaa hiilihanko nuotion tai takkatulen kohentamista varten. Hiilihangon on oltava riittävän pitkä ettei metallia pitkin johtuva lämpö pääse polttamaan kättä. Hangon päässä on oltava terävä piikki jolla voidaan siirrellä puita. Samoin pään on oltava kaksi tai kolmehaarainen jotta sen päällä voidaan laitaa polttopuu. Kahva päättyy lenkkiin joka toimii ripustuslenkkinä ja käytössä tukee kättä.

Suunnittelu

1. Piirrä paperille 3 – 5 erilaista hiilihankoa. Kokonaispituus voi olla mitä vaan välillä
60–90 cm. Kahvalenkin tulee olla pyöreä.2. Voit tehdä sivuterät joko L-, J- tai S-kirjaimen malliseksi tai keksiä täysin uuden muodon.

3. Sivuterät voi kiinnittää varteen siten että hiilihangosta tulee joko kaksi- tai kolmeteräinen

4. Hiilihangon varteen voi kiertää kuvion. Materiaalina käytettävä neliöteräs kestää hyvin kiertämistä ja tällä tavoin hiilihankoon saa hienon koristekuvion.

5. Valitse toteutuskelpoisin luonnos jatkoa varten. Voit käyttää valinnassa apuna luokkatoveria tai opettajaa. Piirrä tästä hiilihangosta tarkka työpiirros, johon olet merkinnyt myös mitat.

Materiaalit

Hiilihangon varsi sekä terä valmistetaan 8 x 8 mm:n neliöteräksestä. Kahvaan voi tehdä päällyksen nahkasta. Pintakäsittelyyn käytetään kuumankestomaalia.

Arviointi

Arvioitavia kohtia työssä ovat suunnitelma, työskentelytaidot, hiilihangon ulkonäkö ja toteutus sekä viimeistely.Työskentelyohjeet

Varren valmistus

1. Piirrä suunnitelma tekemiesi luonnosten pohjalta. Laita siihen muistiin materiaalien pituudet ilman taivutuksia. Esittele suunnitelma opettajalle hyväksymistä varten.

2. Sahaa rautasahalla 8 x 8 mm:n neliöteräksestä suunnitelmasi mukainen pala vartta varten.

3. Mikäli teet kolmihaaraisen hiilihangon, teroita kappaleen toinen pää viilaamalla 5 cm:n pituudelta. Säilytä poikkileikkaus neliönä. Ole tarkka ja huolellinen!

4. Mikäli hiilihangostasi tulee kaksihaarainen, voit hypätä seuraavaan kohtaan.

5. Lenkin takomista varten merkitse kappaleen tylsään päähän viiva 10 cm:n etäisyydelle. Vahvista viiva viilaamalla pieneksi uraksi.

6. Lämmitä pää punahehkuiseksi ahjossa ja taivuta se merkin kohdalta 90 asteen kulmaan alasimen kulman päällä.

7. Tao lenkki umpeen alasimen sarvessa. Tarvitset tässä vaiheessa apulaista joka pitää kappaleesta kiinni sinun takoessasi.

8. Väännä varteen kierrekuvio. Etäisyys lenkistä n. 10 cm. Suora osuus muodostaa kädensijan. Etäisyys terävästä päästä tulee olla suunnitelman mukainen, n. 15 cm.

9. Kiinnitä hiilihanko viilapenkkiin. Kiinnitä kaksi lukkopihtiä toisen merkin kohdalle. Kiertäminen vaatii voimaa joten voit tehdä sen myös parin kanssa yhdessä.

10. Sahaa 2 kpl suunnitelmasi mukaista kappaletta samaisesta 8 x 8 mm:n neliöteräksestä.

11. Litistä takomalla kappaleiden toiset päät.


12. Taivuta kappaleet suunnitelmasi mukaiseksi alasimen sarvessa.

13. Muotoile kappaleet täsmälleen saman muotoisiksi.

14. Anna opettajan hitsata kappaleet kiinni varteen.


15. Viilaa hitsauskohta tasaiseksi ja harjaa työ teräsharjalla puhtaaksi.16. Maalaa kuumankestomaalilla.17. Voit liimata kahvan nahkasuikaleesta.