Jaakob

 

 

Kirsti Suonsyrjä©             uskontoNETTIet   Raamattu   etiikka   kirkot   maailmanuskonnot   elämänkatsomustieto

 

Tehtäviä

   

Jaakob anasti viekkaudella ja äitinsä Rebekan myötävaikutuksella itselleen esikoisoikeuden ja sokean isänsä siunauksen, joka oikeutti hänet Kanaanin maahan.  Äiti ja poika harhauttivat Iisakia pukemalla Jaakobin päälle Esaun vaatteet. Jaakobin käsivarsiin sidottiin eläimen karvoja.

Mikael Toppeliuksen maalaus Haukiputaan kirkossa. Kuva: Kirsti Suonsyrjä©

 

Isä tunnusteli poikansa käsivarsia, koska hän epäili kuullessaan Jaakobin äänen.

Esau sai tietää petoksesta ja Jaakobin oli paettava enonsa Labanin luo. Täällä hän ihastuu serkkuunsa Raakeliin. Laban lupaa Raakelin Jaakobille puolisoksi, kun tämä olisi palvellut häntä 7 vuotta. Seitsemän vuoden kuluttua vietetään häät, mutta Jaakob saakin huomata olevansa naimisissa Leean, Raakelin vanhemman sisaren kanssa. Jaakob palvelee vielä seitsemän vuotta Labania ja saa vihdoin rakastamansa Raakelin.

Jaakob sai vaimojensa kanssa yhteensä 12 poikaa. Heidän kanssaan hän lähti takaisin Kanaanin maahan. Ennen Esaun tapaamista Jaakob painii enkelin kanssa  yöllä aamuun asti. Jaakob loukkaa reitensä ja voitti . Hän ei suostunut päästämään enkeliä irti ennen kuin tämä siunasi hänet. Nyt hän sai uuden nimen: Israel - "hän, joka taisteli Jumalan kanssa"

Tavattuaan Esaun Jaakob kumartaa hänelle seitsemän kertaa ja Esau antaa hänelle anteeksi.

Jaakobin rakkain poika on Joosef, jota veljet kadehtivat. Joosef ja Benjamin ovat Raakelin poikia. Benjaminin syntyessä Raakel kuoli.

 

 

 

 

Vanhan testamentin henkilöitä